onsdag den 5. september 2012

Sydegrube

Steg tilberedt i sydegrube


En steg  i sydegrube er virkelig saftig og velsmagende -jeg har prøvet lam, okse, kalkun, ged og kanin alle meget velegnede. Grav et hul - sørg for at gemme græstørvene. Hullet skal være 30-40cm dybt -  bredde og længde afhænger af stegens størrelse. Hullets bund og sider dækkes af sten (ikke flint som springer, når det varmes op). Stenene lægges så tæt sammen som muligt.


Tænd et bål op i hullet - hold det ved lige og lad det brænde i ca. 2timer. Fjern alle gløder fra gruben. Kødet kan pakkes ind i en rugmelsdej og/eller blade - rabarberblade er gode.

Krydder stegen med salt og forskellige urter - vi anvendte ramsløg. Lag stegen i gruben, læg gerne et par varme sten ovenpå stegen også. Gruben lukkes med græstørvene - læg dem på med græssiden nedad - så undgås jord i gruben og tørvene kan anvendes til at sløjfe gruben efterfølgende, således at stedet efterlades uden spor der ikke hurtigt forsvinder.

Stegen blev meget mør og lækker - ligesom stegen nedenfor som blev steg i glødebålet indpakket i saltdej.

Så er der serveret - her på Jans spisegrej...


Forløbet er afprøvet på friluftslivstur med linjefaget 'Værksted, natur og teknik', netuddannelsen, UC Syddanmark 31.08.12

Læs mere om sydegruber hos Lejre Forsøgscenter: Sagnlandet

Ingen kommentarer: