mandag den 23. marts 2015

Naturfænomener - spiring


Naturfænomener er mange forskellige ting - de fleste forbinder begrebet med større fænomener som vulkanudbrud, regnbuer eller som i fredags (20.03.15) med solformørkelse. Jeg var til BigBang / naturfagsdidaktisk konference i Roskilde og så desværre kun et kort 10 sekunders glimt, da det var temmelig overskyet. Ifølge den Store Danske Ordbog er et naturfænomen en "foreteelse i naturen".

Istedet vil jeg undersøge et mindre naturfænomen - spiring. I min salat til den efterfølgende konferencefrokost fandt jeg nogle meget små... peberfrugter eller chili'er. Er der nogen der kender navnet?


Jeg troede først det var tomater, men da jeg fik lukket en op, kunne jeg se, at den var fyldt med mange små hvide kerner. Jeg besluttede at fiske en håndfuld op af salaten og tage dem med hjem for at prøve at så dem.


Jeg synes det er spændende at eksperimentere med frø, der ikke lige kommer ud af en købt frøpose, så jeg finder følgende ting i køkkenskabene som jeg også vil prøve at så: Nigella frø / Jomfru i det grønne, kardemomme kapsler, hørfrø, sesamfrø, sennepsfrø, korianderfrø og græskarkerner. Jeg vil også prøve nogle friske ting, som jeg håber kunne flytte ud i haven senere: udover de små chili'er, cherrytomater, sukkerærter og æblekerner.

Jeg laver en plan over min spirebakke, da jeg ved fra tidligere år at mine etikker har det med at blive våde og ulæselige :-S Jeg markerer øverste venstre højre og gør det samme på spirebakken, så der ikke går ged i, hvad der er sået hvor, når jeg drejer kassen, så at sikre at alt får lys... På købte frøposer er der ofte en tegning af kimplanten (se første blade), men den hjælp har jeg ikke her.




Her er frøene inden jeg dækker dem med et tyndt lagt jord - min tommelfingerregler er, at frø skal lige så langt ned i jorden, som det er tykt. Tomaten sår jeg på to forskellige måder - både en hel skive og kernerne piller ud. Jeg har gode erfaringer med at lade jordens bakterier nedbryde den spirehæmmende hinde omkring tomatkernerne. Nu vil jeg prøve at sammenligne.

Jeg vil også formulere hypoteser for, hvad jeg tror der sker:

Chili: spirer hurtigt (1-2 uger)
Tomat: spirer efter 2-3 uger - kernerne udenfor skiven spirer først, fordi der er mindre der skal nedbrydes
Sesamfrø: spirer efter 2-3 uger - frøene er ikke polerede dvs. skallen og kimdelen er ikke fjernet fra frøet. Polerede (hvide) sesamfrø spirer ikke.
Hørfrø: spirer hurtigt (1-2 uger). Frøene er hele og med skal.
Sukkerærter: Spirer ikke - jeg brugt friske ærter, jeg tror de skal tørres før de sås, for at undgå at ærten mugner.
Græskarfrø: Spirer ikke - jeg har udvalgt de mest hele kerner, men jeg tror den manglende frøskal har ødelagt spireevnen (se kernerne nedenfor)
Koriander: spirer efter 2-3 uger. Frøene er hele og med skal
Æble: spirer meget langsomt 
Sennep: spirer efter 2-3 uger. Frøene er hele og med skal
Nigella frø: spirer efter 2-3 uger. Frøene er hele og med skal
Kardemomme: Jeg gjorde to forskellige ting, såede en hel kapsel og åbnede en kapsel og såede frøene enkeltvis. Jeg tror de frø jeg har sået enkeltvis spirer efter 2-3 uger. Se foto nedenfor

Græskar kerne og kardemomme kapsler og frø


Da de flere mine frø jo er krydderier afhænger spireevnen af, hvordan de er blevet behandlet inden i kom i poserne, På kardemommen kan jeg læse, at de er uden tilsat farve og konserveringsmidler. De fleste af de øvrige frø er økologiske, men hvordan er deres spireevne? Jeg har sået 3-4 frø i hvert rum, men dette er selvfølgelig langtfra nok til at kunne sige noget generel om de forskellige frøs spireevne.

Nu er det bare at vande og vente...


Finde mange flere ideer her på undervisningsbloggen:. label spiring - jeg kan også anbefale Spirebogen af Ulla Dietl; Forlaget Vingefang 2013. Her dyrker hun bl.a. jordnødder - det kunne jeg tænke mig at prøve :-)
God fornøjelse!

Ida
Værksted, natur og teknik - UC Syddanmark


Ingen kommentarer: